Ротавирусни инфекции кај деца

Ротавирусната инфекција кај децата е акутна инфективна болест, која најчесто се манифестира со општа интоксикација, оштетување на мукозните мембрани на назофаринксот и орофаринксот и гастроинтестиналниот тракт, главните синдроми се гастроентеритет и тешка дехидрација на телото.

Преносни правци:

- фекално-орална (храна) (неизмиени раце, неточности во грижата за детето);

- контакт-домаќинство (преку слабо обработени играчки, во контакт со пациенти со роднини на ОКИ).

Во зависност од начинот на кој инфективниот агенс влезе во телото, почетокот на клиничките манифестации е различен. Кога инфекцијата во воздухот, ротавирусната инфекција кај децата првично може да се манифестира како АРИ, т.е. catarrhal феномени (црвенило на грлото, оток во грлото, итн.), Тогаш постојат знаци на интестинална инфекција. Во други случаи, болеста започнува акутно со диспепсија. Температурата на телото нагло се зголемува (но не повеќе од 38,0 степени), повеќекратно повраќање и течна водена столица се појавуваат до 10 пати на ден, што може да има жолто-зелена боја и има непријатен мирис. Во иднина, поради големата загуба на течност, се јавува дехидрација на телото, детето станува бледо, летаргично, адинамично, се жали на болки во стомакот и жедта. Со текот на времето, симптомите на интоксикација (главоболка, одбивање на храна, анксиозност или обратно депресија) се зголемуваат.

Оваа болест се однесува на една од најчестите цревни инфекции - ротавирусната инфекција кај децата. Сепак, најчесто ротавирусната инфекција кај децата се јавува на возраст помеѓу девет и дванаесет месеци.

Но, сакам да разберам за третманот.

Алгоритмот за третман вклучува:

- набљудување и контрола.

Исхрана.  Децата кои дојат, се препорачува да се намали износот на хранење, но да се зголеми нивниот број (фракцијалност). За два дена постепено може да се врати ритамот на хранење назад. За деца, на вештачко хранење се препорачува да се замени мешавината со ниска лактоза (Humana HN, Detolact, итн.).

За постарите деца, се препорачуваисклучиод исхраната која ја зголемува перисталтиката и гаснење во цревата (свежо овошје, зеленчук, масни бушотини, црн леб, овес, овошни сокови, полномасно млеко). Ваквата диета треба да се следи за време на третманот плус уште 10-14 дена по заздравувањето.

Може:  овошје и зеленчук, варен или печен, бел исушен леб, крекери, бисквити, сушење, каша на вода, супи на супа од зеленчук, варено пилешко месо, зајачко месо, минерална вода, чај со лимон.

Рехидратација (сатурација на телото со течност).

Ако детето е свесно и сака да пие, тогаш се залева со голем број решенија. Потребно е детето да пие често и во мали фракции во мали порции (5-10 ml на секои 10 мин). Наједноставно решение кое може да се подготви дома е сладок чај со лимон.

Следноторешенија:

Ако детето одбие да пие или е несвесно, тогаш хоспитализацијата во одделот за инфекција на доенчиња е неопходна за парентерална рехидратација.

Етиотропска терапија. Најчесто ротавирусната инфекција кај децата, како и многу цревни инфекции, може да се третира со лекови од серијата нитрофуран, како што се нифуроксазид, фуразолидон, ентерофурил.

Ротавирусни инфекции кај деца

7 тајни на луѓе кои секогаш се чисти во куќата Дали сакате секогаш да бидете чисти дома, а не само во неделите по пролетното чистење? Потоа следете ги овие совети.

15 од најубавите сопруги на милионери. Запознајте го списокот на жени од најуспешните луѓе во светот. Тие се неверојатни убавини и често се успешни во бизнисот.

5 закони за починатиот, кој може да те плаши. Во текот на целиот живот, секој човек се среќава со смрт, и, како по правило, ова се случува повеќе од еднаш. Затоа постојат специјални нарачки.

15 симптоми на рак, кои жените најчесто ги игнорираат. Многу знаци на рак се слични на оние на други болести или состојби, па често се игнорираат. Обрни внимание на вашето тело. Ако забележите.

7 причини зошто не треба да се турите секој ден Ако се залажувате дневно или дури неколку пати на ден, правите сериозна грешка - и затоа.

Каков облик на носот може да се каже за вашата личност? Многу експерти веруваат дека гледајќи го носот, може да се каже многу за личноста на лицето. Затоа, на првиот состанок, обрнете внимание на носот е непознато.

Related news

Ротавирусни инфекции кај деца Ротавирусни инфекции кај деца Ротавирусни инфекции кај деца Ротавирусни инфекции кај деца Ротавирусни инфекции кај деца Ротавирусни инфекции кај деца Ротавирусни инфекции кај деца Ротавирусни инфекции кај деца Ротавирусни инфекции кај деца Ротавирусни инфекции кај деца